vrijdag 26 oktober 2012

Goed debat over eerlijke kleding

"Nog veel onduidelijkheid over duurzame kleding

Hein Voss van H3- motives met het kledingmerk RE-5, heeft op 25 oktober 2012 samen met Jochem Veerman van stichting Max Havelaar in Driebergen bij Boekhandel Jacques Baas over eerlijke kleding gesproken. Dit naar aanleiding van de boeklancering 'Mode voor Morgen', later in deze Fairtradeweek (1 november). De auteur van dit boek, trendanalist Lynsey Dubbeld, gaf leiding aan het debat. 


Van links naar rechts aan tafel: Lynsey Dubbeld, Hein Voss en Jochem Veerman. 

"We hebben een goed debat gehad met het publiek", vertelt Hein. Hij geeft aan dat er nog steeds heel veel onduidelijkheid blijkt te bestaan over duurzame kleding. "Wat is nu bio-katoen? Waarom eigenlijk bio-katoen? Men weet niets van de vervuiling en het massale gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de reguliere katoenteelt." 

Volgens Hein roept het onderdeel eerlijke mode ook nog de nodige vraagtekens op. "Er werden vragen gesteld als: Wat is het verschil tussen het Fairtrade keurmerk ten opzichte van initiatieven als Fairwear en Madeby? En: Wat zijn eerlijke prijzen, hoe kun je dat weten als consument?" 
Hein omschrijft het als een levendig debat met een goed geïnteresseerd en bewust publiek. Unaniem wordt gevraagd naar meer duidelijkheid en informatie. Hij hoopt dat het boek 'Mode voor Morgen' van Lynsey daar enigszins bij zal helpen. Het boek werd overigens heet van de pers om 20:00 uur binnen gebracht bij boekhandel Jacques Baas. Lynsey kreeg het eerste exemplaar toen aangereikt van de uitgever die het speciaal was komen brengen:Op het eind van de avond zijn er door de belangstellenden een aantal boeken aangeschaft en heeft de eigenaar van de boekhandel  spontaan van ieder verkocht boek een donatie aan   DARA Europe gegeven. 


De officiële boeklancering is donderdag 1 november in Den Haag.


Bron; Biojournaal vrijdag 26 oktober 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten