woensdag 15 mei 2013

H3P Motives doet mee aan Paneldiscussie MVO Congres. "Groen is de Rode Draad"





7 mei 2013

Beste lezer,

Het MVO-congres ‘Groen is de rode draad’ is op donderdag 20 juni 2013 in theater Diligentia in Den Haag.

Voor de tweede keer slaan de drie brancheorganisaties in de mode, MODINT (leveranciers), VGT (grootwinkelbedrijven) en Inretail (voormalig:CBW-mitex) (winkeliers), de handen ineen en organiseren een bijzonder congres over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de modeketen.

Doel van het congres is het inspireren en informeren van bezoekers. Gezamenlijk wordt gezocht naar antwoord op vragen als:
  • MVO, waar hebben we het dan eigenlijk over?
  • Welke knelpunten doen zich in de textielketen voor?
  • Hoe wordt hieraan gewerkt?
  • Waarom is het zo belangrijk om hier open over te zijn?
  • Wat is transparantie voor de textielsector?
  • En wat werkt wel en wat juist niet?

Programma

13:30 uur Ontvangst
14:00 uur Start congres
Dagvoorzitter Fabienne de Vries opent het congres.

14:10 uur Wat is de essentie van transparantie?
Frans Evers, voorzitter Nationaal Contact Punt OESO-richtlijnen, geeft een toelichting op de OESO richtlijnen die een handvat bieden voor het invullen van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze vormen het referentiekader voor het internationaal opererende bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties.
Transparantie maakt deel uit van de richtlijnen, want het is een middel om aan de door OESO gestelde verwachtingen te voldoen. Door transparant te zijn over hun MVO-beleid en activiteiten kunnen bedrijven duidelijk maken welke inspanningen ze doen om te voldoen aan de richtlijnen en om misstanden in de keten aan te pakken. De vraag is op welke manier transparantie als middel ingezet kan en moet worden.

14:35 uur MVO in de praktijk: 'Mode, ondernemerschap en duurzaamheid'
Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan op verschillende manieren. De vraag is hoe individuele bedrijven er invulling aan geven. Carlien Helmink, manager Studio Jux, vertelt over hoe zij maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk brengt.

15:00 uur Complexiteit van de textielbranche
De textielsector is wereldwijd enorm competitief. De keten is bijzonder gelaagd en daardoor complex. In de regel is eerder sprake van het ontbreken van regie in de keten dan van sturing door één partij. Gilles Dana (ovb), manager corporate responsibility Switcher, vertelt over de complexiteit van de textielketen en de obstakels die dit met zich meebrengt om aan de OESO-richtlijnen te kunnen voldoen.

15:25 uur Netwerk Break

16:00 uur Paneldiscussie

Onder leiding van onze dagvoorzitter Fabienne de Vries discussiëren onder andere Eelco Fortuijn (directeur GoedeWaar.nl), Joël Voordewind (Tweede Kamerlid ChristenUnie), Eric Roosen (directeur Star Sock) en Hein Voss (eigenaar en oprichter van H3P Motives) met elkaar over het congresthema.

16:40 uur Dit is ons plan voor de toekomst
Op uitnodiging van de brancheorganisaties wordt via een stakeholdersdialoog met ngo’s, vakbonden en overheid gewerkt aan een actieplan om problemen in de textielsector op het gebied van onder meer milieu en arbeidsomstandigheden aan te pakken. Dit programma is gericht op verbetering in concrete situaties of op concrete thema’s in de textielsector. In de textielketen doen zich nog problemen voor die het bedrijfsleven niet alleen kan oplossen. Aan de hand van de eerste bijeenkomst wordt een actieplan opgesteld dat tijdens het congres wordt gepresenteerd door de drie branchevoorzitters: Pals Brust, voorzitter VGT, Han Bekke, voorzitter MODINT en Jan Meerman, voorzitter CBW-MITEX.

17:00 uur Internationaal Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Lilianne Ploumen, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, geeft haar reactie op het actieplan van de textielsector. Ook licht de minister het kabinetsbeleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en buitenlandse handel toe.
17:20 uur Afsluiting en aansluitend een netwerkborrel

Datum en locatie

Het MVO-Congres ‘Groen is de Rode draad’ wordt gehouden op donderdag 20 juni 2013 in theater Diligentia in Den Haag.

Bereikbaarheid

De parkeervoorziening in de binnenstad van Den Haag is beperkt. Wij adviseren u dan ook om indien mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Klik hier voor meer informatie over bereikbaarheid.
Graag tot ziens op 20 juni aanstaande!

Namens Groen is de Rode Draad,



Geen opmerkingen:

Een reactie posten