woensdag 23 april 2014

Fashion Revolution Day; Who made your RE-5 clothes?

Donderdag 24 April 2014 is het precies een jaar geleden dat in Dhaka Bangladesh de Rana Plaza kledingfabriek instortte, 1133 overledenen en meer dan 2500 mensen raakten gewond.

Deze dag is nu uitgeroepen tot Fast Fahion Revolution Day : tijd om bewustwording te creëren en tegelijkertijd te laten zien dat veranderingen mogelijk zijn en gerealiseerd worden.



De hoofdvraag is: wie heeft jouw kleding gemaakt. En onder welke omstandigheden?
Wij beantwoorden deze vraag graag. 
Wij geven namelijk veel aandacht aan mens en milieu, niet alleen in de productie maar in de gehele productie keten.




H3P Motives het moederbedrijf achter het merk RE-5 heeft oog voor detail in elke schakel van de levenscyclus van de producten: van de start van de katoenproductie tot eindproduct, en daarna als onderdeel van het RE-cycle programma. 




Afgelopen november (2013) bracht eigenaar Hein Voss wederom een bezoek aan de vele partners binnen het productieproces. Een belangrijke start van onze fairtrade biologische kleding is de juiste verbouwing van katoen. Chetna Organization in India zorgt voor de juiste biologische landbouwmethodes en garandeert eerlijke prijzen voor de katoenboeren. 





Woorden schieten te kort voor een omschrijving van ons bezoek aan deze lokale katoenboeren. Zij zijn ontzettend trots op hun resultaat. Een goede oogst en betere toekomstuitzichten voor de boer en zijn familie. De dankbaarheid bij deze boeren is ongekend.






Maar ook tussen de verbouwing van katoen en de werkelijke productie gebeurd er van alles: de verwerking van de katoen, het omzetten tot garen en het verven van de doeken gebeurd veelal onder slechte omstandigheden. 









Wij maken alleen gebruik van partners die efficiënte, duurzame methodes gebruiken en zo onder andere veel water te besparen en geen chemicaliën gebruiken. Dat niet alleen: ook hier bieden zij veilige en gezonde levensomstandigheden.



En dan natuurlijk één van de belangrijkste 
onderdelen van deze campagne: 
wie maakt nou eigenlijk echt de kleding? 
Onze kleding wordt gemaakt in GOTS gecertificeerde fabrieken met eerlijke en goede arbeidsvoorwaarden voor de werknemers. 





Tijdens onze rondleiding werden de resultaten
 zichtbaar. 
Voor ons vanzelfsprekende voorwaarden zijn in deze landen en fabrieken nog vaker uitzondering dan regel: goede veiligheidsvoorschriften en maatregelen, zichtbare en bereikbare nooduitgangen, voldoende persoonlijke werkruimte, eerlijke lonen, EHBO koffers aanwezig, etc.



Wij weten wie onze kleding maakt en hopen dat dit ook jou een beter inzicht heeft gegeven.

RE-think! 

http://www.h3pmotives.eu

http://www.re-5.nl 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten